Wanneer je een nieuwe woning wilt gaan kopen, of je jouw oude woning wilt verkopen, is het van belang om de woningwaarde op de juiste manier te berekenen. De prijs van een woning hangt af van een hoop factoren. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten hoe duur een huis daadwerkelijk is. Toch zijn er gelukkig een hoop mogelijkheden om de woningwaarde van een woning te achterhalen. In dit artikel worden er een aantal opties behandeld. Hopelijk kun jij na het lezen van dit artikel de waarde van een woning ook achterhalen.

De waarde van een woning achterhalen door middel van de kadastrale kaart

Een manier om een indicatie te krijgen van de waarde van een woning is door middel van de kadastrale kaart. Tegenwoordig kun je de kadastrale kaart gemakkelijk openen via het internet, dit is een goede verbetering ten opzichte van vroeger. Vroeger was het namelijk een heel karwei om aan de kadastrale kaart te komen. Op de internetsite van het kadaster kun je gemakkelijk naar de kadastrale kaart, maar je moet wel betalen voor sommige informatie. De informatie die je dan koopt krijg je per mail gestuurd en kun je ook via de site gemakkelijk downloaden.

Zelf een indicatie van een woning achterhalen met deze tips

Een mogelijkheid om een indicatie te krijgen van de waarde van een woning is door het zelf te vergelijken. Om te beginnen kun je het vergelijken met gelijksoortige woningen die in de straat te koop staan of onlangs verkocht zijn. Het is van belang dat je onthoud dat dit enkel een indicatie is. De uiteindelijke woningwaarde kan nog erg verschillen. De kans is namelijk klein dat jouw woning exact hetzelfde is als de woning waarmee je het vergelijkt. In het geval dat je dit wel weet kan dit wel een goede indicatie geven.

Een makelaar inschakelen

Een optie om de exacte waarde van een woning te achterhalen, is door een makelaar in te schakelen. Dit kun je enkel bij je eigen woning doen. Een makelaar wordt vaak ingeschakeld door mensen die hun huis willen kopen en verkopen. Op het moment dat je een makelaar inschakelt zal de makelaar langskomen. Hij of zij zal het huis doorlopen, terwijl het huis doorlopen wordt zal hij of zij aantekeningen maken. Na het doorlopen van de gehele woning geeft de makelaar het door hem of haar gemaakte rapport door aan een taxateur. De taxateur zal alles goed controleren en een aantal andere werkzaamheden uitvoeren. Tot slot krijg je een taxatierapport waar de woningwaarde in terug is te vinden.

Via huizenverkoop site de waarde achterhalen

De laatste mogelijkheid waarmee je een indicatie kunt krijgen van de waarde van een woning is door een waardecheck op huizenverkoop site. Dit wordt vaak gebaseerd op de gegevens van de woning en data van de gemeenten. Een aantal gegevens die worden gebruikt bij deze waardebepaling zijn de locatie, de oppervlakte van het perceel en de woning, het type woning en tot slot de verkoopprijzen van een aantal vergelijkbare woningen uit de buurt. Dit zal zorgen voor een redelijke indicatie, toch zal dit niet helemaal perfect zijn.

Het is niet meer mogelijk om te reageren.